La Comissió Cívica fa balanç de la seua activitat el 2019 a la Trobada d’Entitats Culturals de l’Antiga Diòcesi de Tortosa a Ares del Maestrat

por | 16 marzo, 2020

El passat 30 de novembre de 2019 la Comissió Cívica representada per Victòria Almuni va fer balanç de la seua actuació durant el 2019 dins del marc de la XVI Trobada d’entitats i associacions culturals de l’Antiga Diòcesi de Tortosa celebrada a Ares del Maestrat. Els temes tractats per la comissió van ser:

Proposta de declaració de la zona d’interès etnològic del riu Sénia

A la primera part de l’any es van acabar de definir els elements de cada poble que haurien de ser declarat Bé d’interès local. Hi van haver reunions amb responsables de la Taula del Sénia, però s’ha retardat per la constitució dels nous ajuntaments. També hi ha hagut contactes amb representants de la Federació de Centres d’Estudis del País Valencià. El passat mes de novembre de 2019 es va fer una reunió a la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural amb tècnics del Departament i la Directora General per presentar la proposta de declaració i reprendre els contactes amb l’administració valenciana per aconseguir una declaració conjunta a les dues bandes del riu Sénia

Proposta de dictamen sobre la Creu de Terme de la Galera

A petició de l’ajuntament s’ha començat a treballar en aquest sentit. S’ha elaborat una proposta d’informe que es tancarà ja dins del 2020.

Proposta de dictamen sobre els argilers d’Anguera al terme de l’Aldea

S’està treballant en un dictamen per a la seua protecció com a zona d’interès geològic. Hi ha una bona conservació de la seqüència transgressiva regressiva pliocena. Els terrenys són gestionats pel Consell Comarcal del Baix Ebre, en els darrers temps han donat una concessió a un grup que practica moto-cross i el circuit posa en perill la conservació d’alguns afloraments, fàcies, exemplars fòssils i estructures bioerosives. L’entorn permet observar els primers aportaments associats a l’exorreisme de la conca de l’Ebre i el registre sedimentari de la trangressió-regressió pliocena a la Mediterrània. Amb caràcter general es tracta d’un dels afloraments plioquaternaris amb un alt nivell d’interès tan de caràcter local com regional, possiblement el fet que hagi estat estudiat per geòlegs estrangers també li configura un caràcter internacional. Com a recurs didàctic per a l’ensenyament superior es pot observar la seqüència transgressiva-regressiva del Pliocè i l’origen de graves silíciques infrapliocenes relacionades amb l’inici de l’exorreisme de la conca de l’Ebre.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.