II Jornada d’intervenció en patrimoni de les Terres de l’Ebre.

por | 31 enero, 2019

El dissabte 1 de desembre de 2018 es va dur a terme a la sala Gerard Vergés dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre la II Jornada sobre intervenció en Patrimoni a les Terres de l’Ebre, en el marc de la XV Trobada d’Entitats de la Diòcesi de Tortosa. En aquesta ocasió el tema protagonista va ser el de “Fons i col·leccions fotogràfiques d’àmbit privat”. La motivació original del tema d’aquestes jornades és el profund arrelament i motivació que ha despertat el tema de la fotografia antiga en les xarxes socials.

Després de la inauguració, a càrrec de Ferran Bladé, director dels Serveis Territorials, i d’Enric Cobo, Cap del Servei de Coordinació General d’Arxius del Departament de Cultura, van començar les jornades amb la ponència del fotògraf Pep Parer.

Amb “Identificar per conservar” el Sr. Parer va sorprendre a l’organització i els assistents a les jornades amb una detallada exposició de les diferents tipologies i formats de fotografies que podem arribar a trobar, tant dels inicis de la fotografia com ja en l’era digital. Amb aquests exemples ens va assessorar i explicar quins criteris de conservació són els més adients i per quins tipus de formats s’han d’iniciar els treballs de digitalització perquè el suport o material tendeix a la desaparició. Curiosament, no eren pas els més antics els que més perill de desaparició sofreixen.

A continuació Teresa Cardellach, de l’Arxiu Municipal de Terrassa, va oferir una ponència basada amb els criteris per fer la “Gestió fotogràfica digital”, explicacions de rigorosa actualitat. La va seguir, Mercè Almeida, que ens va parlar dels aspectes jurídics de l’ús de la imatge en la ponència “Drets de les persones i ús de les fotografies”, que és on van haver-hi més dubtes i consultes pels assistents. Al final del matí Jep Martí, de Fotoconnexió, i Iris Parusel, de Memòria Digital de Catalunya, ens van explicar la seva experiència amb repositoris fotogràfics.

Per la tarda, el primer àmbit de ponències va versar sobre la fotografia a les xarxes socials, on Ramon Ruiz va parlar de la web “Tortosa Antiga” i Adrià Cruz ens va explicar el projecte “El nostre arxiu fotogràfic” a Instagram.

Finalment, la jornada va concloure amb una taula rodona on algunes entitats de la Diòcesi de Tortosa van explicar les seves experiències i dificultats amb la gestió dels fons fotogràfics locals, contraposant-les amb les explicacions més professionalitzades de les ponències del matí. Va ser un moment molt enriquidor i que va posar en èmfasi les virtuts de les jornades que s’havien celebrat i els molts dubtes i qüestions que havien ajudar a orientar o resoldre.

La jornada va estar organitzada per la Comissió Cívica de Patrimoni de Terres de l’Ebre i l’Institut Ramon Muntaner amb la col·laboració dels Serveis Territorials del Departament de Cultura a les Terres de l’Ebre i l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, i el suport de la Fundació Bancària “la Caixa”, la Fundació Josep Irla i la Diputació de Tarragona.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.